Recension: Hungerspelen av Suzanne Collins

Handling

Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!

Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen…

Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television – som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak – tittarsiffror.   (bokus.com)

Recension

Det var länge sedan att jag var så oerhört fast i en bok. Jag verkligen inte kunde lägga ner den, och jag läste ut den på mindre än två dagar. Igår kväll tänkte jag bara läsa en eller två kapitel innan jag skulle sova, men det var omöjligt att sluta. De en eller två och två blev lätt tio. Även om jag bestämt att det aktuella kapitlet är där jag sluta läsa för i kväll var det omöjligt att inte fortsätta, eftersom det fanns en sådan cliff-hanger i slutet av alla kapitel.

Jag tror att det redan framgår tydligt att jag är tyckte mycket om den här boken, vilket kan tyckas märkligt eftersom det handlade om en diktatur som tvingar sina unga att döda varandra i direktsändning. Men den var mycket, mycket spännande, om än obehaglig. Naturligtvis med ett stort mått samhällskritik. Hur vissa privilegierade har allt medan andra har ingenting. Död och lidande blir till underhållning. Men även om boken är mörk, våldsam, ledsen och hopplös är det också full av vänskap och även en del kärlek. Missa den inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s