Recension: De utvalda:Tankeläsaren av Kristin Cashore

Handling
Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade ”särlingar”, med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.

Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva – har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat .? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor? (bokus.com)

Recension
Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad av den här romanen och även om det är en ganska tjock bok läste jag ut den på bara några dagar. Eller kanske slukade den, är mer  rätt uttryckt. Så fort jag började läsa den var jag fast. Den saktade ner något under andra halvan av romanen, men inte tillräckligt för att få mig att tappa intresset.

Huvudpersonen Katsa var en av de saker jag tyckte bäst om i den här boken. Hon var viljestark, kraftfull, dödlig och inte ens i närheten av bara den Lady hennes titel antyder. Jag fanns hennes resa mot självinsikt mycket intressant och den lilla romantik som fann var på helt rätt nivå för denna typ av bok. Det var sprakande romantisk spänning mellan huvudpersonerna och naturligtvis var kärleken oundviklig, men den tog inte över berättelsen. Missförstå mig inte –  jag älskar bra romantik – men jag finner det ibland uppfriskande med unga kvinnliga karaktärer vars största önskningar och mål i livet inte cirkulerar runt killar. Tankeläsaren är verkligen en fängslande läsa och jag rekommenderar den varmt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s