Recension: Uglies av Scott Westerfeld

Handling
I en värld där alla är extremt vackra, är det normala fult! Tally kan knappt vänta till sin sextonde födelsedag då hon blir Vacker. Sexton är när förändringen sker – från motbjudande Ful till otroligt attraktivt Vacker. Den dag då man åker som i en katapult rakt in i det högteknologiska paradiset i stadens centrum där ens enda uppgift är att ha superkul! Om bara några veckor fyller Tally sexton … Men Tallys nya vän Shay är inte helt säker på att hon vill bli Vacker. Hon vill hellre försöka leva utanför staden. Myndigheterna erbjuder Tally det värsta tänkbara valet hon kan tänka sig: Hitta sin vän och förråda henne, eller aldrig blir Vacker. Tallys val förändrar hennes syn på världen för alltid. (bokus.com)

Recension
Jag kämpade lite med den här romanen. Det började ganska intressant med Tallys 16: e födelsedag och allt vad det innebär, men tills hon faktiskt dök upp i Smoke fann jag romanen lite tråkig och läste främst av skyldighet. Men som jag sa, när hon dyker upp i Rök och börjar att inse ett och annat om sitt liv och det samhälle hon lever i, hittar jag ett nytt intresse. Och från denna punkt är det action hela tiden och jag kunde inte lägga boken ner.

Jag har läst i många recensioner att huvudpersonen, Tally, inte är en särskilt omtyckt karaktär utan snarare ytlig. Och jag kan hålla med om, men jag kan också förstå varför. Hon har blivit uppfostrad att tänka på ett visst sätt och förväntar sig att hennes liv ska bli på ett visst sätt. Allt detta försvinner framför hennes ögon och hon tvingas att omvärdera bort allt hon någonsin trott på. När hon till slut gör detta, det är då jag börjar tycka om henne. Att vara i Smoke förändrar inte bara sättet Tally uppfattar sig själv men även världen runt omkring henne.

På ett sätt Ful skiljer sig från många andra dystopier i den meningen att världen faktiskt verkar vara en bra plats. Inga krig, ingen hunger, ingen fattigdom. Bara en massa alltför vackra människor som festar loss, och det är därför de flesta i staden inte känner lusten att göra uppror, för vad skulle de vinna på det? Det finns dock ett fåtal människor som har insett sanningen om operationen och valt ett annat sätt att leva, vilket är ett hot mot Pretty samhället och måste stoppas till varje pris …

Ful är en snabbläst och på många sätt tankeväckande bok, där besatthet av utseende och skönhet var en intressant aspekt. Det väcker också frågor om lojalitet och vänskap, och lyckas kasta in en liten kärlekshistoria i mixen. Jag gillade den och kommer förmodligen att försöka få tag i nästa bok också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s