Recension: Skumtimmen av Johan Theorin

Handling
En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet försvinner en liten pojke på norra Öland utan några som helst spår. I dagar och veckor letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Mer än tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat samtal från sin far, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har fått ett brev utan avsändare med posten. Brevet innehåller en liten pojkes sandal.

Julia återvänder motvilligt till barndomens ö och sin åldrige far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen.

Recension
Av baksidestexten hade jag fått intrycket att Skumtimmen skulle vara mer av en spökhistoria och jag var nästan lite nervös om jag skulle våga läsa den. Dock kom dessa förväntningar på skam, men när jag väl hade ställt om mig på att inte förvänta mig spöken och annat övernaturligt så tycker jag om boken för vad den är – en välskriven och spännande deckare. Tyvärr har jag bara varit på Öland en gång – en dag på Djurparken för snart 15 år sedan – så jag hade lite svårt att se bilderna av Alvaret framför mig.

Som vanligt uppskattar jag när motiven och kanske även lösningen till brottet ligger i det förflutna och det gör det i den här boken. Samtidigt som vi får följa Julia och hennes pappa Gerlof i nutiden så får vi även följa två parallella historier. Jag gillar verkligen att det är en gammal pensionerad sjökapten och hans lika gamla och skröpliga kompisar som är de som kommer lösningen på spåren. Dessutom får jag ge en stor eloge till Theorin som lyckades kollra bort mig helt. Jag kunde absolut inte lista ut vem mördaren var, utan gissade fel hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s