Recension: Flickan med snö i håret av Ninni Schulman

Handling
En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.

En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar. (bokus.com)

Recension
Den här boken läste jag redan i höstas men eftersom jag då hade en engelskspråkig bokblogg, och boken inte finns översatt till engelska varför få av mina dåvarande läsare var intresserad av boken, har jag inte publicerat denna recension förrän nu.

Jag läser sällan deckare och anledning till att jag skaffade den här var att den utspelade sig i värmländska Hagfors, som inte är så långt från den lilla värmländska ort där jag växte upp. Lokalintresset gör boken extra intressant för mig. Till exempel när huvudpersonen Magdalena i förbifarten nämner att Värmullsåsen är nedlagd sa jag högt för mig själv ”Nej, är den?”. Där åkte jag ibland skidor med min familj när jag var liten. Den stora marknaden Oxhälja i Filipstad har jag också varit på, och på Älvstrandsgymnasiet hade jag min första jobbintervju. Och varje gång det stod Karlstad, utbrast jag ett litet ”woho”. Jag tror dock att man även om man inte är värmlänning kan uppskatta den här boken.

Det här är nämligen en riktigt bra bok! Det märks dock att det är en första-bok, dvs första i en serie, för mycket tid ägnas åt att lära känna karaktärerna, som känns väldigt mänskliga, alltså är som folk är mest. Även skildringen av livet på en liten ort känns trovärdig, fast det är inte riktigt så att alla känner alla och vet allt om alla. Faktiskt.

Handlingen är riktigt spännande och bitvis mycket otrevlig. För övrigt är boken lättläst, som deckare ofta är, och en riktig bladvändare. Det tog inte många dagar att läsa ut den! När jag var färdigt började jag genast att leta efter folk att rekommendera den till. Och jag fortsätter väl: Gillar du deckare så kommer du att gilla den här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s