Recension: Erebos av Ursula Poznanski

Handling
Erebos är ett dataspel som sprids i en skola i London. Det är stort hemlighetsmakeri kring spelet som utövar stor makt över sina spelare. Eleverna fastnar lätt i spelet, spelar nätterna igenom och försummar skola och andra aktiviteter. Det fascinerande är att spelet personligen verkar känna sina spelare, det interagerar med dem, det ger dem uppdrag att utföra inte bara i spelets värld utan även i realiteten. 16-årige Nick är en av spelarna, även han får olika uppdrag som han inte riktigt förstår varför han ska utföra, men han gör det för att avancera i spelet. Några personer som inte spelar Erebos uppfattar spelet som farligt försöker förstå vad som ligger bakom spelet och försöker även stoppa det. Men Erebos har stor makt. (bokus.com)

Recension
Tidigare har jag ju efterlyst att mer tyskspråkig litteratur översätts till svenska och det här är ett sådant exempel. Erebos av den österrikiska författaren Ursula Poznanski vann till och med det tyska barn- och ungdomslitteraturpriset förra året så när jag hittade den i mitt lilla, lilla lokala bibliotek kunde jag såklart inte motstå den.

Om jag ska beskriva den här boken med två ord blir det två som egentligen är diametralt motsatta varandra: långsam och spännande. Den första halvan av boken är faktiskt ganska seg. Mycket tid går åt till att beskriva spelsekvenser och då jag personligen inte spelar särskilt mycket dator var dessa kanske lite för långa för min smak. Spelsekvenserna kunde därför ha kortats ner avsevärt då de drar ner farten i boken. Dock är jag glad att jag höll ut för andra halvan av boken är allt annat än seg. Tvärtom!

Andra halvan av boken är en riktig nagelbitare allt eftersom mysteriet med Erebos nystas upp bit för bit. Det är intressant att följa med hur spelet får ungdomarna så beroende att de inte längre kan skilja på spel och verklighet, rätt och fel. Historien tar riktig fart och de sista sidorna bara flyger förbi innan det hela kulminerar i ett stort klimax – för en del av de inblandade ett antiklimax. Erebos är en välskriven bok – spännande, tankeväckande – och faktiskt riktigt otäck.

1 tanke på “Recension: Erebos av Ursula Poznanski

  1. Pingback: Erebos av Ursula Poznanski | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s