Recension: Var är Alaska? av John Green

Handling
Den första vännen
Den första kärleken
De sista orden

Miles lämnar ett trist, ensamt liv på High School bakom sig och anländer till internatskolan Culver Creek i Alabama en tryckande het dag strax före terminens början. Han längtar efter förändring och ett nytt liv och hoppas kunna hitta det på Culver Creek. Och visst förändras hans liv. Livet på skolan bygger på vänskap, fiendskap och ständiga brott mot skolans stränga regelverk. Inom loppet av något dygn har han fått ett nytt namn, ”Bullen, fått en ny vän, Översten, och lärt sig en och annan ny ovana.

Och han träffar Alaska Young – den smartaste, roligaste och snyggaste tjej han någonsin sett. Hon förändrar hans liv mer än något annat, mer än han någonsin kunnat ana…

Recension
Om ni är intresserade av att läsa den här boken – läs då ingen närmare beskrivning av handlingen än den ovan, för om ni skulle bli spoilade så blir ni verkligen spoilade och jag tror definitivt att läsupplevelsen till stor del går förlorad. Dessutom har författaren själv i en av sina vloggar pratat mycket om han vill att människor ska läsa hans böcker ”i blindo” så att säga, och jag förstår verkligen vad han menar när det gäller Var är Alaska?. Jag vill att ni ska bli lika överraskade som jag blev.

Något som är ovanligt i modern YA är att huvudpersonen är en tonårskille, och på grund av att det är så ovanligt och att John Green själv är man ger detta en extra dimension till boken. Jag kan inte låta bli att undra om det inte finns i alla några självbiografiska drag hos Miles, exempelvis hans besatthet av kända personers sista ord (vilket John Green själv har erkänt att han också är lite smått besatt av), som på ett riktigt smart och originellt sätt vävs in i boken.

Var är Alaska? är en lite ovanlig bok, som det tog ett tag för mig att riktigt komma in i. Den består egentligen av två delar och det är tydligt i boken, genom att kapitlen är döpta till ”X antal dagar före” och ”X antal dagar efter” och man förstår att det kommer att hända något väldigt omvälvande. Den första delen är egentligen sådär, tycker jag, lite seg på sina ställen men boken bygger långsamt upp till ett stort klimax, och den andra delen av boken är i min åsikt mycket bättre när alla inblandade måste fortsätta sina liv trots det sin har hänt.

Hela John Green är ju dessutom en citatmaskin som bara spottar ur sig den ena klokheten efter den andra i sina vloggar och böcker. Och Var är Alaska? är inget undantag. Mannen går från klarhet till klarhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s