Recension: Honeckers kanderade äpple

Handling
Vad händer om man växer upp i tron att kackerlackor är Stasiagenter? Och hur känner man sig när man är sju år och ska hämta mormor vid busshållplatsen och man övervakas av två kostymklädda män i en Lada? Claudia Rusch vet, och berättar med inlevelse, ironi och humor om en nästan normal barndom i DDR och vad som hände när Berlinmuren föll. (bokus.com)

Recension
Honeckers kanderade äpple ären del av den ”Ostalgie”-våg som har drabbat Tyskland med otaliga böcker och filmer om livet och villkoren i det kommunistiska Östtyskland, hädanefter refererat till som DDR. Det är varken en faktabok eller en roman utan en samling med autografiska historier ur författarens egen fria tyska barndom, som ju boken heter i original (Meine freie deutsche Jungend) och anspelar på det socialistiska ungdomsförbund som bildades i Tyskland under nazisttiden som en proteströrelse och som sedan levde vidare i DDR.

Redan här märks det att denna bok ställer en hel del krav på sin läsare. Man bör ha vissa förkunskaper om och framför allt ett intresse av DDR, för detta är som sagt ingen faktabok som förklarar utan utgår från att läsaren förstår olika förkortningar och begrepp. Många begrepp är däremot översatta till svenska i allehanda fotnoter.

Själv har jag både förkunskaper och ett intresse för DDR, vilket gör att jag tycker riktigt bra om Claudia Ruschs uppväxtskildring. Hon skriver enkelt och humoristiskt men samtidigt allvarligt om livet med två Stasi-agenter ständigt väntande utanför huset och om sina största dröm om att få åka med färjan till Sverige, bland mycket annat.

1 tanke på “Recension: Honeckers kanderade äpple

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s