Berlinsk besvikelse

Med förra veckans Berlin-besök har jag varit där tre gånger, de första två 2007 respektive 2009. Båda gångerna spenderade jag en considerable amount of time på en filial av bokkedjan Hugendubel på Tauentzienstrasse, en av de stora shoppinggatorna i Berlin.

Denna filial, förstår ni, var något alldeles extra. Något utöver det vanliga. Det var fyra våningar fulla med böcker, eller ja, kanske tre och en halv våning, för på en våning fanns en stor sektion med soffor där man kunde sätta sig och läsa. Det var ett monster till bokaffär; de hade allt. Såklart hade jag tänkt spendera tid här även under 2012 års resa, men döm av min förvåning när vi kom dit och det var helt tomt. Den fyra våningar stora Hugendubel på Tauentzienstrasse i Berlin var borta! Say what? Till slut lyckades vi googla upp en artikel från en tysk dagstidning. Just denna filial var nedlagt sedan mars i år, för försäljningen hade gått ner så mycket på grund av Internethandeln att de inte längre hade råd med hyran, som dock måste ha varit astronomisk med tanke på affärens storlek och läge, men i alla fall!

Visserligen har de nu istället ett hörn av våning 5 på legendariska varuhuset KaDeWe (Europas näst största efter Harrod’s i London), och ett par fåtöljer fanns fortfarande att tillgå, men det var ju långt i från vad jag hade drömt om inför resan. Lite av en besvikelse, faktiskt. Jag hittade faktiskt bara en bok där och inte ens den på den enormt arrangerade bilden nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s