Recension: Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck

Handling
Roligt, träffsäkert och romantiskt om att söka och finna sig själv. Johanna Lindbäck är en mästare i feel good-genren.

1. Var normal. Helt vanlig. Alldeles 100 % normal.

2. Var öppen och utåtriktad och prata med alla. Ha inte förutfattade meningar. Var snäll och trevlig och glad och vanlig. Låtsas vara det i alla fall. Ta kontakt. Oavsett. VAR ÖPPEN!

3. Var inte speciell och jobbig och överduktig och frånstötande pluggig.

4. Ha normala kläder. Ha normalt smink. Ha normal stil. Säg normala saker. Gilla normala saker. Var bara helt normal i precis allt.

Agnes har flyttat från Stockholm till Umeå med sin familj och ska börja tvåan på gymnasiet där. Nu ska allt ändras. Nu ska allt bli bra. Hon vill inte längre vara tjejen som ingen lägger märke till. Hon ska börja om från början med allt! (adlibris.se)

Recension
Det här är faktiskt en omläsning; jag läste den första gången i början av förra året men efter tips hur jag skulle komma ur min tillfälliga (?) lässvacka så plockade jag upp den igen, och insåg att jag faktiskt inte hade recenserat den innan.

Jag är naturligtvis alldeles för gammal för att ingå i den här bokens målgrupp, men jag tycker om den så himla mycket ändå. På många sätt måste jag säga att jag kan identifiera mig med Agnes, eller i alla fall kan jag identifiera mitt gymnasie-jag med Agnes. Jag flyttade visserligen inte typ fyrtio mil, men ett par mil i alla fall och började på gymnasiet i en klass där de flesta var helt nya för mig, och jag hade möjlighet att liksom ”re-invent myself”. Det var ganska fantastiskt.

Något som jag verkligen gillar med den här boken är att det det är en svensk ungdomsbok som inte bara är sådär nattsvart, som inte bara behandlar de allra hemskaste och mörkaste varianterna (ätstörningar, våldtäkt osv), utan som tar upp ”vanliga” ungdomsproblem med kompisar, kärlek och den i tonåren så svåra balansgången mellan att vara sig själv och att passa in.

Johanna Lindbäck skriver fina och bra ungdomsböcker, lättlästa med trovärdiga dialoger. Hon fångar verkligen känslan av hur det är att vara ung. Jag gillar det, helt enkelt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s