Barnbokslördag: Klassiskt vs modernt

Detta inlägg är en del i Bakbokmats barnbokslördag. För mer detaljer och fler deltagare, kika in här.

Om allt går enligt planerna så får jag och maken vårt första barn i slutet av augusti, och jag har sådana visioner för det här lilla livet. En vision handlar (såklart) om böcker och läsning. Naturligtvis ska jag göra mitt allra bästa för att hen ska bli en lika stor bokmal som mamma.

Något som jag verkligen ser fram emot är att få läsa alla klassiker och alla favoriter från min egen barndom. Exempel på barndomsfavoriter är Resan till Landet Längesedan, Lilla Nollan och dom andra, allt av av Astrid Lindgren, Barna Hedenhös, Bröderna Grimms sagor, Petter och hans fyra getter samt många, många fler. Jag blir varmt inombords av tanken att få dela med min skatt de böcker och berättelser jag själv läste eller hörde på och älskade som barn.

1Samtidigt tilltalas jag även alldeles enormt av moderna böcker med ”budskap”. Böcker som vågar utmana gamla invanda föreställningar. Böcker som breddar normen för hur tjejer och killar ”ska” vara. Böcker som lär om världen och människors olika villkor. Ett exempel på detta är Välkommen Tango som handlar om två pingvinhanar som får tag på ett ägg och ruvar och uppfostrar pingvinungen tillsammans. En annan bok är Så gör prinsessor, där författaren verkligen breddar normen för vad som är okej och inte för prinsessor (och därmed flickor) att göra. Eller varför inte Kenta och barbisarna, som visar att det är lika okej för en pojke att leka med Barbie som att spela fotboll.

2Till syvende och sist kanske det viktigaste dock inte är vad man läser för barnen, utan faktiskt att man läser för dem. Och det har jag alla planer på att göra!

Annonser

3 thoughts on “Barnbokslördag: Klassiskt vs modernt

  1. Nämen åh – hoppas allt går bra med magen! ^^ Jag läste om Resan till landet Längesen häromveckan, har såna fina barndomsminnen från den där flygande stocken. Tyvärr höll väl inte berättelsen längre men minnena är ju lika fina för det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s