Det där med att ge upp

Hur tänker ni? Jag har alltid varit sån att om jag har börjat på en bok so läser jag ut den oavsett om jag tycker att den var särskilt bra eller inte. Varför? Jag vet inte; det bara känns som att man ”ska”. Att man liksom ger upp annars. Men egentligen: varför? Det finns ju så himla många bra böcker därute som bara väntar på att bli lästa. Varför lägga tid och kraft på att tvinga sig igenom en bok som man ändå inte gillar särskilt mycket?

Jag började läsa ”Veronica bestämmer sig för att dö” av Paulo Coelho här om dagen. Den inhandlades billigt på rea (typ 20 spänn) för några år sedan och sedan dess har den bara stått i bokhyllan. Jag har väl kommit kanske halvvägs nu och jag tycker bara att den är helknepig. Alldeles för djup för mig, antagligen. Så nu funderar jag på att lägga undan den – i alla fall ett tag – men jag har svårt att göra det eftersom man ju ”ska” läsa ut böcker, och istället läser jag ingenting alls.

Hur tänker ni? Läser ni färdigt ”dåliga” böcker eller lägger ni bort dem och tar en ny istället?

8 tankar på “Det där med att ge upp

 1. Jag är också en sådan som Måste läsa ut böckerna, även om det ibland leder till att jag bara skumläser på slutet. Jag gör det för att jag ska kunna känna att jag kan skriva en recension, eller ha en åsikt eller diskutera boken.. Man kan ju faktiskt missa något om man inte läser ut den 😉
  Men ja, jag förstår resonemanget med att det finns så många bra böcker som är mer värda att lägga tid på istället.

 2. Jag brukar vilja läsa ut alla böcker jag börjar på men om de är så pass tråkiga att jag drar mig för att läsa dem är det lika bra att bara sluta. Det känns onödigt att slöa bort värdefull tid på dåliga böcker 🙂

 3. Jag ger nog hellre upp än tvingar mig att läsa ut nåt jag tycker är dåligt Finns för mycket böcker jag vill läsa så gillar jag inte det så ödslar jag inte tiden!

 4. Jag lägger undan den ett tag och läser andra böcker. Tittar på den lite ibland, och kanske försöker igen, men lockas jag inte då heller så ger jag upp. Förr tvingade jag mig själv att läsa klara, men nu har jag insett att det faktiskt finns bättre böcker och det är dumt att slösa tid på de man inte tycker om.

 5. Jag var sådan förr att jag ville läsa ut böckerna oavsett, men insett med åren att det inte fungerar. Att jag personligen inte finner något nöje i det och då blir det ju fel om det ska vara så att det är ett nöje att läsa. Så jag läser en bok till hälften. Känner jag fortfarande inget eller är den fortfarande seg, tråkig, jobbig eller vad som helst. Så kan jag med gott samvete sluta läsa. Men jag måste ge boken en chans till hälften. Fortsätter jag tvinga mig igenom boken så är risken sån att tillslut ligger den på nattduksbordet och jag inte läser alls för att just nöjet och lusten är borta.

  Det känns onödigt att slänga bort dyrbar tid på böcker jag inte finner nöje i och därför går över till böcker som faktiskt ger mig något. Men en chans bör alla böcker få i alla fall.

 6. Jag tror man måste lägga sin perfektionism åt sida. Läsning är något speciellt, något som bör fortsätta vara speciellt. Det skrivs ständigt nya böcker, men ditt liv är inte oändligt. Min första bok som jag gav upp minns jag var ”Utslag av Oro” av Mark Haddon. I just… nej! Min vän sa då till mig att ”om du inte tycker om en bok efter två tredjedelar kommer den inte bli bättre”. Det var så svårt för mig att ge upp denna otroligt (i min smak) hemska bok men I did it och jag ångrar det inte. Gett upp?? Absolut inte, att läsa är ingen uthållighetstävling, böcker är inte skrivna för allas smak. Till exempel så råkade jag rågilla ”Veronika bestämmer sig för att dö” men bara för det tycker jag inte nödvändigtvis du måste fortsätta läsa den. Tonen förändras inte så mycket förutom en ganska konstig twist i slutet som jag helst kunnat vara utan.

  I alla fall, jag vet att tanken på att ge upp en bok är svårt, men alla böcker är inte till för dig, alla böcker är inte till för mig, vi är inte tvingade att läsa klart 🙂

 7. Den där måstekänslan finns här med, men jag slåss tappert mot den. Tiden räcker ju inte till, varför i hela fridens dar ska man läsa något som inte är bra? Nä, jag lägger undan och gör mig av med böcker som inte fungerar för mig. Kanske kan någon annan få ut mer av dem, kanske lyckas jag hitta en underbar bok istället för att kräla mig igenom den dryge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s