Recension: I det förflutna av Kate Morton

i-det-förflutnaHandling
Edie Burchill och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, men ett gammalt brev som varit på villovägar sedan andra världskriget dyker plötsligt upp och väcker starka känslor till liv. Edie får veta att mamman som trettonåring skickades från London till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Men vad hände där? Edies nyfikenhet är väckt och eftersom hennes mamma sluter sig som en mussla beger hon sig till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen på sin mors gåta.

Edie börjar förstå vad hennes mamma var med om för så länge sedan, men andra hemligheter finns också gömda på slottet och pockar på hennes uppmärksamhet. Sanningen om vad som egentligen hände i det förflutna har väntat länge nog på att någon ska gräva fram den. (förkortad från adlibris.se)

Recension
Ett tag läste jag många sådana här böcker om gamla slott och herrgårdar och gömda familjehemligheter men nu var det längesedan, och det var ett trevligt återseende, måste jag säga.

Som så ofta i sådana här böcker utspelar sig även denna delvis i nutid och delvis i dåtid, i I det förflutna både under andra världskriget och i början av 90-talet och man får följa de olika huvudpersonerna i deras respektive tider. När okronologiskt perspektiv fungerar bra så gillar jag verkligen det greppet, och här tycker jag att det fungerar.

Som brukligt i den här typen av böcker är det ett mysterium som ska lösas, utan att för den sakens skull vara en deckare. Det är dock bitvis riktigt spännande med familjehemligheter nystas upp och bitar som faller på plats. Stundtals var det kanske lite för mycket målande beskrivningar, vilket gjorde att tempot fick lida, men annars är det boken mysig och välskriven. Det blir aldrig tråkigt, men över 500 sidor känns aningen för långt. Det hade inte skadat att skära ner lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s