Recension: Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

CirkelnHandling
Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt – förutom att en uråldrig ondska jagar dem. En natt då månen färgats mystiskt röd förs alla sex till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva. De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död – bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem. (adlibris.se)

Recension
Framsidans blurb från Sydsvenskan (på pocketversionen) ”Cirkeln kan göra vem som helst till bokslukare” var ju helt spot on. Detta var en riktig bladvändare! Helt omöjlig att lägga ner när jag väl hade börjat läsa. Det är lättläst, men välskrivet, och har ett bra driv. Trots sina dryga 500 sidor tog det inte många sittningar att läsa ut boken. Nu är jag visserligen en riktigt snabb läsare, men ändå.

Jag tycker det är kul att det börjar komma lite original-fantasy från Sverige, men gör dock inte misstaget att tro att det bara handlar om övernaturligheter och magi utan mycket annat ryms också, till exempel vänskap, kärlek, ”sociala klickar”, ätstörningar etc. Dock är ju fantasy- och/eller skräck bokens huvudgenre, så att säga. Och skräckdelen av boken är övertygande; bitvis fann jag faktiskt boken riktigt otäck, och en kväll gjorde jag det stora misstaget att läsa precis innan jag skulle sova. Det blev inte så angenäma drömmar den natten.

Om jag ska komma med lite kritik så är det att även om boken på ett sätt var lätt att komma in i så hade jag länge svårt att separera de olika karaktärerna. Vem var vem nu igen?

Cirkeln har blivit en stor succé och det med rätta, tycker jag. Boken är välskriven, lättläst, spännande och engagerande. Bok två i trilogin står redan i hyllan och visst kliar det lite i fingrarna…

6 tankar på “Recension: Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

  1. Jag har länge tänkt ge den ett försök och nu har jag skaffat mig Cirkeln så borde verkligen ta tag i det, trots alla lovord den fått har jag känt mig tveksam till svensk fantasy

  2. Jag har också rejäla problem med att hålla karaktärerna isär. Och det blev inte lättare i Eld :/ Min hjärna tycker helt enkelt att det är för många att hålla reda på. Men läs vidare! Jag tyckte Eld var nästan lika bra som Cirkeln med bättre historia men sämre tempo 🙂

  3. Jag älskar också Cirkeln! Tycker som du att det är jätteroligt med lite Fantasy från Sverige 🙂
    Jag längtar efter att den sista boken ska komma ut 🙂

  4. Pingback: Nyligen läst: ”Cirkeln” av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren | Heart Skipped A Beat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s