Recension: Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh

fjaril_i_koppelHandling
I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne. (adlibris.se)

Recension
Det var längesedan jag läste ut en bok så fort som denna. Visserligen är det inte jättelång (ca 280 sidor i pocketversionen) men ändå. Jag har svårt att skriva den här recension utan att avslöja för mycket, och det vill jag ju verkligen inte göra för jag avskyr spoilers själv.

Dock kan jag säga att jag verkligen, verkligen gillade den här boken. Jag tycker alltid det är fascinerande att läsa om livsvillkor på andra ställen i världen, speciellt kvinnors villkor, och i den här boken är det intressant att få ta del av hur livet, framför allt för kvinnor, i Iran helt ändras från shahens styre till revolutionen 1979. Även om boken mest innehåller vardagliga händelser, framför allt i början, så uppehåller sig författaren aldrig för länge vid samma sak och det blir inte heller alltför mycket beskrivningar, så det blir trots detta aldrig långsamt eller tråkigt.

Fjäril i koppel är en välskriven, lättläst och fascinerande bladvändare som jag verkligen rekommenderar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s