Bokbloggsjerka 20 – 23 september

Ännu en fredag, ännu en fantastisk höstdag! Dags för jerkan igen, där Annika denna vecka undrar: Läser du helst standalones eller bokserier?

Nu för tiden, i alla fall i YA-världen, verkar det bara produceras trilogier, och jag tycker att det börjar bli något tröttsamt. Även om det alltid är trevligt att återse favoritkaraktärer och komma tillbaka till en värld man gillar så blir det ibland så att kvaliteten på böckerna tyvärr får lida lite. Speciellt bok två i en trilogi brukar ofta trampa lite vatten, som en transportsträcka till upplösningen i sista boken. Sedan dröjer det också ofta lång tid mellan de olika delarna och eftersom del två ofta är en direkt fortsättning på del ett, och om det var kanske ett år sedan jag läste första delen så har jag den inte tillräckligt färskt i minne för att vara sugen på nästa bok.

Så just nu föredrar jag helt klart fristående böcker framför trilogier, som jag är lite trött på. Däremot tycker jag mycket om serier som är mer eller mindre fristående, alltså samma personer och större ramhandling men där man kan läsa böckerna i ”fel” ordning eller till och med missa någon bok och ändå hänga med, till exempel många deckare eller Sofie Kinsellas shopaholic-serie.

23 tankar på “Bokbloggsjerka 20 – 23 september

  1. Det känns mest som ett försäljningsknep, ärligt talat, det där med trilogierna. Jag kan t.ex. inte se ngn riktig annan anledning till att Gardells fina ”torka aldrig tårar”-serie inte kom som en enda tegelsten. Synd!

  2. På något sätt verkar det ha gått inflation i trilogier, nästan som att det är en modefluga 🙂 Det viktigaste när man skriver serier är ju att man verkligen har något att säga i alla de där böckerna.

  3. Jag gillar inte alls ”fristående”, antingen är de fristående eller så ingår de i en serie! För även om man kan läsa dem fristående så finns det ju alltid hintar till de äldre böckerna..

  4. Ja, ”fristående” böcker i en serie gillar jag med. Har varit lite så med Elisabeth George då jag kom in i mitten av hennes författarskap. Har ju funkat hur bra som helst att gå tillbaka och inte ens läsa i rätt ordning 🙂

  5. Jo har blivit mycket serier och trilogier på senaste!! Lite fler fristående böcker så man har lite mer att varva med när man känner sig full matad på serier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s