Tankar om ”Lyckliga i alla sina dagar”

Ibland läser man böcker som verkligen får en att tänka efter. Nina Björks Lyckliga i alla sina dagar är en sådan bok. Visserligen tappar hon mig ibland men en del kapitel och resonemang är verkligen spot on.

Precis som Björk fastslår så har jag också på senare tid funderat på om det inte finns ett systemfel i vårt samhälle. Allting handlar bara om pengar, pengar, pengar. Det enda vi ska göra är att arbeta och tjäna pengar för att kunna konsumera mera. Problemet är ju bara att det inte fungerar i längden. Vi kan inte ha ett ekonomiskt system som bygger på att den ekonomiska tillväxten hela tiden måste öka i alla världens länder.

Speciellt träffande tycker jag kapitlet om hur företagen lurar oss att hela tiden konsumera nytt är. Tidigare så hade saker en längre livslängd och först när sakerna gick sönder eller blev utslitna så köpte man nytt, men nu förväntas vi skaffa nytt, trots att det vi redan har fungerar alldeles utmärkt, bara för att vi är ”trötta” på sakerna.

Nu ber jag om ursäkt i förväg i fall någon känner sig träffad men framför allt tycker jag att detta stämmer in på vad jag kallar Apple-personer, dvs människor som har mycket Apple-produkter (iPhone, iPad etc). De köper sig en ny iPhone 4 och typ ett halvår efter kommer iPhone 4S och då måste de skaffa sig den även om deras ”gamla” telefon fungerar alldeles utmärkt! Och ytterligare ett halvår senare, eller liknande, kommer iPhone 5 och då är ju 4S:an yesterday’s news och man måste ha den nya. Seriöst!

Och vi måste jobba mer och mer och mer för att ha råd med all denna konsumtion, men det vi förlorar är tid och ork. Tid och ork för familj, vänner och avkoppling. Man brukar säga att det är få som på sin dödsbädd yttrar orden ”Jag borde ha arbetat mer i mitt liv”, utan de flesta ångrar att de inte spenderade mer tid med de människor som är viktiga i deras liv. Det är något som tål att tänkas på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s