Mid series book cover change

Välkommen till dagens i-landsproblem! Idag ska vi inte ägna oss åt de stora och viktiga frågorna som barnadödlighet i Sydsudan eller inbörderkrig i Syrien. Idag ska vi tala om bokomslag. Eller närmare bestämt om när förlagen byter omslag mitt i en serie. Det gör mig som bokälskare – och bokomslagsälskare – helt galen!

För klarhetens skull, nu menar jag alltså inte när det finns två uppsättningar omslag för samma bok (t ex ett amerikanskt och ett brittiskt) utan när de börjar att ge ut ett serie med en typ av omslag och sedan helt ändrar stilen – och God forbid, storleken! – på omslagen mitt under seriens gång. Så att man kanske har de första två omslagen i en stil, men det tredje går inte att få i samma eftersom de har ändrat hela designen.

Jag förstår att man gör detta för att boken har såld för dåligt eller inte hittat hem till den önskade demografin, men ändå. Det stör mig! Vissa av oss kanske är lite ocd:d och uppskattar att få ha våra bokomslag i samma stil en hel serie igenom. Jag själv är så ocd:d att jag inte riktigt vet hur jag ska göra i en sådan situation. Inte läsa färdigt serien eller köpa de gamla delarna (som jag få redan har) i den nya utgåvan så att alla delar matchar? För omatchande böcker – no thank you. Exempelvis…

Across the Universe-serien av Beth Revis

De översta två omslagen har den gamla designen, och de tre nedersta har den nya designen. De första två är fantastiskt vackra, enligt min åsikt. Framför allt det första. It blew me away. Men tydligen sålde böckerna inte tillräckligt bra med de omslagen, och framför allt inte till killar, så därför designades omslagen om. Och den tredje boken kommer inte att släppas med ett omslag som passar dem utan enbart i den nya designen. Jag har egentligen ingenting emot de nya omslagen per se, MEN… jag har ju redan de två första delarna med de gamla omslagen. Inbundna dessutom.  Surt.

The Cahill Witch Chronicles av Jessica Spotswood

Senast ut i raden är The Cahill Witch Chronicles. Omslaget till vänster är den gamla designen, vilket då innebär att omslaget till höger är det nya. Jag bara fullkomligt ÄLSKAR det gamla omslaget! Det är så vackert! Jag kan bara sitta och titta på det för det är så vackert. Jag skaffade till och med boken i inbunden utgåva eftersom omslaget var så fint. Pocketversionen kommer att ha omslaget till höger och alla nästkommande böcker i serien också, inbundna som pocket. Det är inget fel på det nya omslaget här heller, men det är ju inte i närheten av den gamla versionen.

Shatter me-serien av Tahere Mafi

Sedan finns det också mycket lyckade nya designer. I och för sig har jag i detta fall inte köpt första boken med det gamla omslaget, vilket kanske har med saken att göra… men som sagt, här tycker jag att den nya designen är mycket lyckad. Det gamla omslaget visar en snygg tjej i en snygg klänning. Alltså rätt så mainsteam. Medan de nya är både vackra och i stort sett unika bland YA-omslag. När jag den läste första delen var jag långt ifrån övertygad om dess storhet och hade inga som helst planer på att läsa någon ytterligare del. Dessa nya omslag är så sjukt snygga dock… så man vet aldrig.

Vad säger ni? Stör det er när man byter omslag mitt i en serie? Är det någon särskild serie som stör er speciellt mycket?

5 tankar på “Mid series book cover change

 1. Jag har ett relaterat problem: Förlag som ger ut samma omslag I MÅNGA OLIKA VERSIONER!

  Klickade hem andra delen i en serie på Adlibris häromveckan. Men den bok jag fick hem visade sig vara nästan dubbel så tjock som bok ett och en hel decimeter kortare på höjden! Den ser ut som bok etts gravt överviktiga dvärgkusin!

  Klickade i panik in på Adlibris igen och insåg till min förfäran att bok två fanns som: 1. Pocket 2. Häftad 3. Storpocket. …Och jag har i dagsläget inte ens kunnat avgöra vilken av de tre det är jag faktiskt köpt.

 2. Såg förresten just Bokus listar böckernas dimensioner i sina faktarutor, till skillnad från Adlibris som bara berättar vikten (som om det skulle hjälpa?) Det kan ju kanske rädda mig från liknande problem i framtiden 😛

  • Ja det vore ju en bra grej! Då kan man sitta hemma och jämföra storlek på böckerna. För jag håller med dig. Det är grymt störande när böckerna är olika stora fast det är samma serie och ”design”.

 3. ocd, definitivt. 😉 Jag har själv inte råkat ut för det (än), så ska inte klaga för mkt. Däremot förlorade Jackson Pearce en potentiell läsare när tredje sagoboken Fathomless inte kom med de snygga originalomslagen som Sisters Red och Sweetly hade. Annars hade en sjöjungfruretelling varit precis rätt för mig, men så lär det nu inte bli på ett bra tag.
  Det känns riktigt taskigt av förlagen – de VET minsann hur vansinniga deras boktokar till kunder är när det gäller omslag och format. Såhär gör man bara inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s