Recension: Rör mig inte! av Tahere Mafi

Handling
Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig. Och så länge hon sitter inlåst och inte kan skada någon är det ingen som bryr sig om det heller. Världen har för fullt upp med att falla sönder för att ha tid med en 17-årig, trasig och inbunden tjej. Svält och sjukdomar decimerar befolkningen, fåglarna flyger inte längre och molnen har fel färg.

Återetablissemanget sa att bara de kunde ställa saker till rätta igen, och de låste in Juliette i en cell. Nu har så många människor dött att de överlevande viskar om krig. Och Återetablissemanget ändrar sig. Kanske är Juliette mer än en pinad själ i en giftig kropp. Kanske är hon precis vad de behöver just nu. Juliette tvingas välja: bli ett vapen i Återetablissemangets tjänst. Eller slåss mot dem. (bokus.com)

Recension
Jag har i alla fall lyckats läsa ut en bok i maj och det blev Rör mig inte! som jag lånade på mitt lokala bibliotek. Och det var bra att jag lånade den och inte köpte den för här kommer en totalsågning.

Boken började bra med Juliette instängd utan att veta var och varför, och en riktigt ruggig, klaustrofobisk känsla infann sig. Själva handlingen i sig är också ganska intressant och unik, om en tjej som inte kan ta i andra utan att skada dem. Dock saknar den här boken mycket i fråga om utförande.

Denna bok lanseras som en dystopi, men är mer som en romance-bok med något dystopiska inslag. Jag tycker inte att världen som Mafi (inte) målar upp säger särskilt mycket. Vad har hänt med den som vi känner den? Vilka är Återetablissemanget? Vad vill de med Juliette?

Mitt största problem men den här boken är dock att allt går så fasansfullt fort. Det är inte en lugn stund och visst kan jag uppskatta en actionfylld bok, men här känns det inte som om någon händelse eller relation hinner utvecklas innan något nytt händer. Och det värsta är denna ”instalove”, som begreppet heter på engelska. Ni vet, två människor som nyss träffats och helt plötsligt blir djupt förälskade och uttrycker detta djupare än Dawson Leery. Och jag gillar verkligen kärlekshistorier och sexuell anspänning i böcker – absolut – men i den här boken lyckas inte författaren alls gestalta detta på ett bra sätt. Hon bygger inte upp tillräckligt för att deras himlastormande kärlek och jag-kan-inte-leva-utan-dig-tjafs ska bli trovärdigt. Tydligen skulle det vara ”heta” scener i den här boken, men utan trovärdighet blir de bara platta.

Jag uppskattar heller inte sättet boken är skriven på med dels korta, avhuggna meningar och dels ett tröttsamt överanvändande av metaforer. Dessutom verkar författaren har stora problem med kommatering, och ja, det stör min läsning.

Som ni nog förstår, var detta ett verkligen lågvattenmärke vad mig anbelangar. Jag misstänker att detta kan bli en trilogi och jag tänker definitivt inte läsa de kommande delarna.

1 tanke på “Recension: Rör mig inte! av Tahere Mafi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s