Recension: Herz an Herz av Sofie Cramer och Sven Ulrich

Handling
Ett romantiskt bröllop vid kusten? För Sara är det ett straff. Nyskild sitter hon mellan gladlynta och lyckliga par. Den enda attraktiva singeln visar sig vara en störig typ. När Sara sedan traditionsenligt tvingas skriva lyckönskningar till brudparet klarar hon inte mer, utan skriver istället ner sin egen frustration och slänger iväg den som en flaskpost i havet. Med ett svar räknar hon inte. Dock får hon efter några veckor ett svar från en man vid namn Berti, och den okända upphittarens ord berör henne så mycket att en brevväxling mellan de båda uppstår. Och kanske mycket mer än så…

Recension
Jag gillar verkligen idén bakom den här boken. Att slänga iväg en (visserligen arg och bitter) flaskpost på vinst och förlust och genom ödets försorg få svar från någon som kan komma att förändra hela ens liv. Det är en himla romantisk tanke.

Det som är lite speciellt med den här boken är att den enbart består av brev, e-mail, chatt-konversationer och sms. Ömsom från Sara och ömsom från Berti. Jag trodde nog att det bara skulle vara i början av boken, men så var det alltså inte. Jag tycker dock faktiskt att det är ett lyckat stilgrepp, för båda får chansen att förklara hur de tänker och känner. Jag blir också nästan ”lurad” att fortsätta läsa, för jag vill veta vad den andra svarar.

Eftersom boken som sagt består av främst brev så är den annorlunda rent språkligt också. Framför allt i början är de mycket artiga mot varandra och skriver på ett ganska omständligt sätt. Tyska är egentligen – eller kan i alla fall vara – ett mycket omständligt språk, men det är också lite av dess charm, tycker jag. De två författarna är skickliga på att just genom språket förmedla och bygga upp karakärernas relation. I de tidiga breven är Sara och Berti som sagt mycket artiga och formella till tonen, men allt eftersom de lär känna varandra bättre blir de mer hjärtliga. Efter några månaders korrespondens bestämmer de sig till exempel för att börja säga ”du” till varandra.

Författarna gör också ett fint jobb med att bygga upp spänningen mellan karaktärerna, och det är lite av en känslomässig berg- och dalbana att läsa den här boken. Jag håller nästan andan ibland. Även om jag älskar ungdomsromaner på grund av hela den där första-stora-kärleken-grejen så tyckte jag minst lika mycket om den här kärlekshistorien om två ensamma och tidigare brända ”trettioplusare” som frågar sig om de vågar ta chansen – och risken – igen.

1 tanke på “Recension: Herz an Herz av Sofie Cramer och Sven Ulrich

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s